“Lobke is in klas 1 op het vakcollege begonnen. Het ging zo goed dat ze halverwege het eerste jaar door ging naar mavo 1; toen naar mavo 2. Daar volgde ze al een vak op havo-niveau en nu zit ze in havo 3.”

Persoonlijk leren betekent dat je op Het Stedelijk op je eigen niveau onderwijs volgt. Wanneer je goed bent in een vak, kun je hier sneller doorheen. Dat noemen we versnellen. Je kunt je ook extra verdiepen in een vak en over een bepaald onderwerp heel veel leren. Je kunt je ook verbreden en extra dingen doen. Is een vak wat moeilijker, dan kun je hier meer tijd voor nemen. Dan gaat het om intensiveren.

 

Dalton en maatwerkuren

De drie belangrijkste daltonprincipes zijn ‘zelfstandigheid’, ‘vrijheid en verantwoordelijkheid’ en ‘samenwerken’. Deze vaardigheden leer je bij ons op school onder andere aan door te werken met maatwerkuren. Tijdens deze maatwerkuren kies je gericht aan welk vak of welke vaardigheid je meer aandacht wilt besteden. Iedere dag heb je één maatwerkuur. 

Wanneer je op het lyceum of mavo-XL komt, krijg je te maken met maatwerkuren. Niet meteen aan het begin, maar ongeveer vanaf de herfstvakantie. Voor maatwerkuren moet je je inschrijven. We helpen je daar natuurlijk bij. Je moet namelijk wel weten waarvoor je je kunt inschrijven en wat het doel is. Misschien vind je een vak moeilijk en wil je in het maatwerkuur vragen stellen aan je docent; misschien wil je je juist verdiepen in het vak; of misschien wil je samen met klasgenoten aan het werk aan een project. De keuze is aan jou. De keuzes die je maakt, bespreek je altijd met je coach. Maatwerkuren zijn er ook omdat niet iedere leerling even veel tijd nodig heeft om iets te leren.

“Rens zit in mavo 4. Hij traint voor de paralympics op Papendal! Samen hebben we een persoonlijk rooster gemaakt zodat hij én zijn programma op school kan volgen én zijn topsport kan bedrijven.”

“Jippe speelt in een grote musical. Dat betekent veel oefenen. Samen met Jippe en zijn ouders maken we een rooster op maat. Jippe kan daardoor toch zijn programma van havo 4 volgen.”

Het Stedelijk is een daltonschool. We werken volgens de daltonprincipes. De drie belangrijkste zijn ‘

  • zelfstandigheid
  • vrijheid en verantwoordelijkheid
  • samenwerken