Vakcollege

 

Op ons vakcollege volg je zes beroepsgerichte profielen

  • Horeca, bakkerij en recreatie
  • Economie en ondernemen
  • Zorg en welzijn
  • Mobiliteit en transport
  • Bouw, wonen en interieur
  • Media, vormgeving en ICT

Vanaf de eerste klas maak je met alle vakken kennis. Je volgt beroepsoriëntatielessen in de praktijklokalen. Door kennis te maken met alle profielen weet je ook meteen of iets bij je past of juist niet. Zo maak je straks een goede keuze als je ons vakcollege verlaat naar het mbo. Uiteindelijk doe je in één profielvak examen.

Ook nog andere vakken?

Natuurlijk heb je niet alleen maar praktijkvakken. Je krijgt op het vakcollege ook vakken die je helpen bij de praktijkvakken. Denk daarbij aan rekenen, Nederlands, Engels, mens en natuur en mens en maatschappij. Deze vakken heb je nodig om je praktijkvakken goed te kunnen. Als je een krentenbrood bakt en een pond suiker nodig hebt, een kilo bloem, een paar gram gist, twee ons krenten, een deciliter melk…. dan moet je weten wat je moet doen. Dat leer je bij wiskunde en rekenen. En bij biologie leer je bijvoorbeeld over gezonde levensstijl en het menselijk lichaam. Dat is weer handig bij Zorg en welzijn en ook bij Horeca, bakkerij en recreatie.

Op ons vakcollege leer je al voor een vak

Krijg je in groep 8 van de basisschool een advies voor vmbo-basis of vmbo-kader, dan is het vakcollege de school die bij je past. Vanaf de eerste klas op ons vakcollege maak je kennis met zes beroepsgerichte profielen. Dat doe je tijdens de lessen beroepsoriëntatie in onze praktijklokalen. Je krijgt les in een heuse garage, een keuken met alles erop en eraan, in een lokaal met apple computers en een drukpers en nog veel meer!

Horeca, bakkerij en recreatie (HBR)

Tijdens je kampeervakantie in Zeeland eet je een broodje gezond op het terras van een strandtent. In deze zin komen eigenlijk de drie elementen van het profiel HBR naar voren: iemand is op vakantie (recreatie), zit op een terras (horeca) en eet brood (bakkerij en horeca). Denk jij nu: ik zou diegene kunnen zijn die het broodje klaarmaakt of die de gast op het terras bedient of die op de camping werkt waar deze persoon verblijft, dan is HBR misschien wel een profiel dat bij je past. Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Weet je er misschien zelf één? 

Economie en ondernemen (E&O)

E&O is een wat algemener profiel én breed! Wil je op een receptie werken van een bedrijf, als secretaresse of telefoniste, of juist in een winkel of op een administratie van een kantoor…misschien als medewerker op een rechtbank, een bank of verzekeringskantoor… met E&O kun je veel kanten op die met het bedrijfsleven te maken hebben. Op ons vakcollege maak je kennis met van alles wat met economie en ondernemen in het bedrijfsleven te maken heeft. En heb je je diploma, dan kun je veel richtingen kiezen op het mbo.

Zorg en welzijn (Z&W)

Als je graag zorgt voor mensen om je heen, groot of klein, jong of oud, dan is Z&W misschien wel iets voor jou. Van kinderdagverblijf tot bejaardenhuis, van ziekenhuis tot kapperszaak. Er zijn heel veel richtingen die je op kunt. Met Z&W heb je een goede aansluiting op het mbo.

Mobiliteit en transport (MT)

Auto’s, brommers, fietsen…later misschien wel schepen en vliegtuigen…allemaal hebben ze te maken met MT. Op school maak je in de praktijk vooral kennis met de eerste drie. Dat doe je in ons praktijklokaal, waarvan je gerust kunt zegen dat het op een werkplaats van een garage lijkt! Je legt hier misschien wel de basis voor een flitsende carrière in de transportwereld.

Bouw, wonen en interieur (BWI)

Metselen, timmeren, schilderen, een huis inrichten, een bouwtekening maken, …allemaal onderdelen van BWI. Een heel breed profiel voor de vakman of vakvrouw van later. Je maakt kennis met materialen, met vaardigheden voor de bouw, met het maken van berekeningen…of het nu om een tuinhuis gaat of om een grote picknicktafel. De basis leg je in het prachtige lokaal van Bouw, wonen en interieur!

Media, vormgeving en ICT (MVI)

De folder die met het huis-aan-huis-krantje bezorgd wordt, de reclame op de bus of trein, bedrukte sportshirts, ….dit zijn nog maar drie voorbeelden van uitingen die met MVI te maken hebben. Je leert over vormgeving (van een reclame), fotografie,…en natuurlijk over hoe je daarmee op de computer aan de slag kunt. Misschien wil je wel cameraman worden of vormgever bij een reclamebureau. Dan zit je goed bij MVI! Met moderne apparatuur ga je aan de slag om kennis te maken met deze en nog veel meer facetten van de wereld van media, vormgeving en ICT.

 

Praktijkvakken

De helft van alle lesuren op het vakcollege bestaat uit beroepsoriëntatie en praktijkvakken. Dat willen onze leerlingen en daar zijn ze goed in. Dat laten ze zien tijdens wedstrijden, natuurlijk tijdens hun stages en ook in hun vervolgopleiding op het mbo. Door praktisch bezig te zijn, hebben ze plezier in school.

De praktijkvakken volg je vanaf de eerste klas in onze beroepsgerichte praktijklokalen.

Ondernemend leren en LOB

Bij ons leer je wat ondernemend leren is en we stimuleren je om ondernemend te zijn. Dat doen we in verschillende vakken. Voorbeelden zijn initiatief tonen bij een project van bouw, zelfstandig werken aan een opdracht bij MVI, een presentatie geven bij Nederlands of Engels. Op het vakcollege moet je al op jonge leeftijd een profiel kiezen en later een vervolgopleiding op het mbo. Dat is niet altijd makkelijk. De coach begeleidt je daarbij, samen met de decaan. Je volgt speciale lessen: loopbaan-oriëntatie-begeleiding (LOB).

Persoonlijk leren en persoonlijke aandacht

Op ons vakcollege kom je in de brugklas basisberoeps of kaderberoeps. Blijk je toch niet op de juiste leerweg te zitten, dan zorgen we er natuurlijk voor dat je daar wel komt. We hebben genoeg voorbeelden van leerlingen die starten op basisberoeps en met een diploma kaderberoeps van school gaan. Soms volgen ze zelfs een vak op mavoniveau of stappen helemaal over naar de mavo. We willen je altijd helpen het beste uit je halen. Daarom is er als het nodig is maatwerk voor iedere leerling op onze school. Je ouders spelen daar een belangrijke rol in, samen met jou én met je coach.